Retouren Sorteren met de MicroSorter

Veel Nederlandse consumenten hebben een vertekend beeld van het aantal retourzendingen. Uit een recente enquête blijkt dat 46% van de Nederlanders denkt dat tussen de 30-50% van de pakketjes retour wordt gestuurd. Bovendien gelooft één op de vijf dat zelfs 50-80% van de bestellingen wordt teruggestuurd. Maar hoe accuraat zijn deze aannames werkelijk?

Retourpercentages in Nederland

Volgens de ACM Post- en Pakketmonitor werden er in 2022 ongeveer 473 miljoen pakketjes naar consumenten verzonden, waarvan slechts 12,3% werd geretourneerd. Dit ligt aanzienlijk lager dan de inschattingen van veel consumenten. Voor de meeste productcategorieën ligt het retourpercentage zelfs rond de 5-7%.

Uitzonderingen in de Mode-industrie

Kleding vormt echter een uitzondering op deze regel. In de mode-industrie zijn retourpercentages van 30% niet ongewoon, met uitschieters die oplopen tot 40-50%. Dit hoge retourpercentage is voornamelijk te wijten aan het feit dat consumenten vaak meerdere maten en stijlen bestellen om thuis te passen, en vervolgens de niet-passende items terugsturen.

Europese Trends in Retourzendingen

In de grootste Europese landen zien we vergelijkbare trends in online retourzendingen, vooral binnen de categorieën kleding, schoenen en accessoires. Volgens Statista vertonen modeartikelen zoals jurken de hoogste retourpercentages, waarbij meer dan de helft van de aangekochte jurken wordt teruggestuurd. Rokken volgen met een retourpercentage van 47%. Schoenen, en dan met name pantoffels, pumps en ballerina’s, behoren ook tot de meest geretourneerde modeproducten.

Retourzendingen sorteren met een MicroSorter!

Gezien de aanzienlijke hoeveelheid retourzendingen, met een gemiddelde van 12,3% van alle pakketjes die jaarlijks worden geretourneerd, is een efficiënte sortering essentieel voor een e-commerce onderneming. Hier komt de MicroSorter in beeld als een goede oplossing. Dit compacte sorteersysteem kan tot wel 1.500 producten per uur verwerken, waardoor retouren snel en nauwkeurig gesorteerd kunnen worden.

De MicroSorter bespaart niet alleen kostbare tijd, maar optimaliseert ook het ruimtegebruik in uw magazijn. Dankzij het kleine formaat kan het systeem eenvoudig worden geïntegreerd zonder grote aanpassingen aan uw bestaande infrastructuur. De hoge nauwkeurigheid van de MicroSorter zorgt ervoor dat producten altijd naar de juiste bestemming worden gesorteerd, wat fouten minimaliseert en de efficiëntie verhoogt. Hierdoor kunt u geretourneerde producten sneller opnieuw in uw opslag opnemen en weer beschikbaar maken voor verkoop, wat bijdraagt aan zowel klanttevredenheid als operationele kostenbesparing.

LinkedIn
Facebook
X